Receptúra alapú folyamatrányitási rendszer vezérlésének megvalósítása SIMATIC PCS 7 rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szakdolgozatomat az Evopro kft-nél írtam, a cég szoros összeköttetésben áll a Siemens-szel, a német cég hardvereit, illetve szoftvereit használják folyamatirányítási feladatok megoldására. Már az Evopronál töltött szakmai gyakorlaton lehetőségem volt arra, hogy közelebbről megismerkedjek a folyamatirányítás világával, valamint a Siemens által fejlesztett Simatic PCS7 (Process Control System) szoftverrendszerrel. A PCS7 magába foglalja egy ipari létesítmény valamennyi automatizálási feladatát megvalósító elemet.

A témám egy mixüzem működésének modellezése a SIMATIC PCS7 rendszerben. Az ilyen üzemek tipikusan szakaszos működésűek, a termék gyártása pedig recept alapján történik. Ezen feltételek teszik a feladat megoldására alkalmassá a Simatic Batch rendszert. Ez széles körben használható, rugalmasan alakítható, a nemzetközi szabványokban rögzített technológiai eljárásokat, funkciókat, megoldásokat tartalmazza.

Szakdolgozatomban a PCS7 és Simatic Batch rendszerek ismertetése után bemutatásra kerülnek a projekt létrehozásának lépései. A megrendelő igényeinek tisztázását, és a feladatok pontosítását követően a felhasznált eszközök áttekintése olvasható. Ezt követően megtalálhatóak az üzemegységek különböző PLC programozási nyelveken megírt vezérlései, valamint a projekthez tartozó vizualizáció, ami WinCC Editorban készült. Végül a Batch Recipe Editorában megírt receptek alapján a Batch Control Center vezérlése kerül bemutatása.

A projekt a későbbiekben a Batch rendszer szemléletes bemutatására, valamint tesztelési feladatokra egyaránt felhasználható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.