Redundáns adattároló fejlesztése CubeSat műholdakhoz

OData támogatás
Konzulens:
Temesvölgyi Tamás Tibor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A méretek csökkentésének igénye az űriparban is jelentkezik, amely a kisműholdak elterjedéséhez vezetett. Az ideiglenes kapcsolat a földi állomással szükségessé teszi a hasznosítani kívánt információk tárolását is. A feladatom egy adattároló megtervezése volt, amely beépíthető egy CubeSat szabványú műholdba, és egy esetleges meghibásodás után is működőképes marad.

A világűrben számos a földfelszínén nem tapasztalt hatás érheti az egyes űreszközök fedélzeti rendszerereit, melyek komoly károkat tehetnek az áramkörökben. A nagy távolság miatt a szervízelés lehetetlen. Problémát jelent azonban az általános űralkatrészek kisműholdakban történő alkalmazása, túl nagy azok mérete, illetve gondot okoz a nagy fogyasztás is. A felhasználandó alkatrészek megválasztása tehát kulcskérdés. Meg kell fontolnunk az ipari alkatrészekkel való tervezést az előbb említett okokból, valamint a könnyebb beszerezhetőség és lényegesen kedvezőbb árak miatt is. Látható, hogy mindezekkel együtt immár igen komplex tervezési feladattal szembesül a tervező mérnök.

Mindenekelőtt ismertetni fogom az irodalomkutatás keretein belül a különböző űrbeli hatásokat, az adattároló eszközök fontosabb jellemzőit, fajtáit. Külön fejezetben térek ki a redundancia jellemzésére, és különböző kommunikációs protokollok bemutatására. A dolgozat másik fele a tervezés folyamatával, lépéseivel foglalkozik, annak hardveres és szoftveres részével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.