Referencia adatbázis megvalósítása gesztusfelismerési feladatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Kivonat

A gesztusfelismerési rendszerek fejlesztéséhez szükség van egy adathalmazra, amely tartalmazza a felismerni kívánt gesztuskészletet. Az eddigi kutatások nem hozták nyilvánosságra az elkészített mérési eredményeket, így a fejlesztőknek saját adatbázist kellett létrehozniuk, ugyanakkor egy nagyméretű gesztusadatbázis elkészítése sok munkát és időt emészt fel, ezért a fejlesztők kisméretű adathalmazokkal dolgoztak. Egy mindenki számára elérhető nagyméretű adatbázis hiányában azonban nem lehetséges a kutatási eredmények objektív összehasonlítása.

Ezen szakdolgozat célja egy olyan referencia adatbázis elkészítése, amely megkönnyíti a gesztusfelismerési rendszerek fejlesztését, valamint többféle gesztusfelismerési eljáráshoz is alkalmazható, és lehetővé teszi a kifejlesztett rendszerek teljesítményének objektív összehasonlítását.

Dolgozatomban a gyorsulásmérővel működő gesztusfelismerési rendszerek és alkalmazási területei bemutatása mellett ismertetem az eddig létrehozott adathalmazokat és megvizsgálom a gesztusfelismerési feladatokat. Az adatgyűjtéshez meghatároztam egy nagyméretű gesztuskészletet, valamint részletezem a rendelkezésemre álló gyorsulásmérővel szerelt mobil eszközök gesztusfelismerés szempontjából fontos technikai paramétereit.

Az adatok adatbázisban történő eltárolásához megterveztem egy olyan adatstruktúrát, amely lehetővé teszi a mérési eredmények egyszerre többfajta gesztusfelismerési feladathoz történő felhasználását. Az adatgyűjtési fázis megkönnyítésére létrehoztam egy alkalmazást, ami biztosítja a mérési eredmények automatizált felvételét, megelőzi a hibás adatok rögzítését. Az alkalmazás bemutatása után elemzem az adatgyűjtés körülményeit, végül bemutatom a létrehozott adatbázist és összehasonlítom az szakirodalomban felhasznált adathalmazokkal. A létrehozott adatbázis 30 embertől összesen 13800 mintát tartalmaz, ezzel a legnagyobb a szakirodalomban említettek közül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.