Referenciaintervallumok kijelölésével kapcsolatos vizsgálatok, és keretrendszer fejlesztése ezek támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szlávecz Ákos
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Ha valaki volt már valamilyen laborvizsgálaton, akkor biztosan felmerült benne a kérdés, hogy mi alapján döntik el, hogy az ő eredménye jó-e vagy rossz, hogy mihez is hasonlítják az ő eredményeit és döntenek, hogy az megfelelő-e. Erre a kérdésre a választ a referenciatartományok jelentik.

A referenciatartományok meghatározása közel sem olyan egyértelmű, mint azt elsőre gondolnánk. Munkám során olyan publikációkat tekintettem át, melyek ezzel a témakörrel foglalkoznak, ezek közül is kiemelkedő a CLSI-C28 szabványa, mely egyértelműen a téma alapművének tekinthető. A későbbi kutatások ezt a művet vették alapul, hogy finomítsák, hatékonnyá tegyék az ebben leírt iránymutatásokat, eljárásokat.

A diplomamunkám során a fentebb említett szabványok, iránymutatások elsajátítása során a megismert eljárások implementálása mellett egy olyan web alapú keretrendszer elkészítése volt a fő feladatom, mely lehetőséget biztosít ezeknek az egyszerű használatára a klinikai gyakorlatban, illetve lehetőséget biztosít egy laboratóriumi nyilvántartási rendszerhez kapcsolódó feladatok elvégzésére (adatok tárolása, módosítása, adat vizualizáció).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.