Reflow forrasztás optimalizálása ipari környezetben mérési módszerek alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Géczy Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

Az elektronikai technológiában fontos szerepet játszik a munkafolyamatok megfelelő optimalizálása. Az iparban leghatékonyabb beállításokkal a hibák alacsonyan tartása mellett elsődleges szempont a produktív gyártás. Ehhez a legfontosabb a gyártósor minden gépének az összehangolt munkája, a paszta felkenésétől a beültetésen át, egészen a forrasztásig.

Szakdolgozatomban az újraömlesztő (reflow) kemence hőprofiljának optimalizálásával foglalkoztam. A fő munkámat az ARH Zrt. SMT gyártórészlegén egy Electrovert OmniES 7 típusú kemencén végeztem. Az irodalomkutatásom elsődleges témája, hogy ismertessem az iparban használatos SMT gyártósor forrasztást befolyásoló tényezőit, a panel behelyezésétől egészen a késztermékig, ezért egy rövid, általános leírást készítettem a gyártósor minden egyes főlépéséről. A gyártási procedúráknál a hangsúlyt az újraömlesztéses (reflow) forrasztási technológia hőprofilt befolyásoló tényezőire fektettem, úgy, mint például a forraszpaszta hőmérsékleti zónákon való viselkedése, illtetve a kemence fűtésének fázisai. A hőmérséklet méréséhez egy V-M.O.L.E adatrögzítőt, illetve annak szoftverét használtam az eredmények kiértékeléséhez. A szoftver becsléseit használva próbáltam létrehozni a legmegfelelőbb hőprofilt az adott pasztához és áramkörhöz. Az általam létrehozott profilt a gyárban korábban használt igen jó pontossággal rendelkező profil optimalizálásával alkottam meg. Az optimalizálás során a kemence kezelő felületén a fűtőzónák hőmérsékletét és a levegőt keringető ventillátorok gyorsaságát változtattam a jobb eredmények érdekében. A változásokat folyamatos mérésekkel követtem nyomon. A végső profilt számos mérés eredményeképpen hoztam létre, így az elkészült profil az eredmények alapján gyártásra alkalmasnak minősült. A gyárban ott létem alatt 750 darab terméket forrasztottak az én profilommal, mind addig hiba mentesen. Az új és régi profillal készített termékek összehasonlítását a tanszék laboratóriumában végeztem. Az összehasonlító kísérletek során használtam optikai mikroszkópot, röntgen mikroszkópot és letoló erő vizsgálatot. A mérési eredmények alapján a két profil közti különbség minimálisnak mutatkozott. Az eredmények alapján nem látható számottevő különbség a két mód között és a letoló vizsgálatok sem mutatattak lényeges különbségeket. Az új profil viszont a pasztagyártó ajánlásához közelebb áll, így a folyamat hosszú távú megbízhatósága mindenképp előnyösebb lehet a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.