Rendellenes üzemállapotok elleni védelmi rendszer modellezése EMTP-ATP szoftver környezetben kiserőművek hálózati és szigetüzemi körülmények közötti vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a decentralizált és megújuló energiaforrást hasznosító erőművek számának növekedése következtében a kiserőművek hálózati csatlakozás követelményrendszere átalakulóban van. Ezen előírások és az azok betartását biztosító védelmi elvek és eszközök vizsgálatának egyik módszere, egy elektromágneses tranziens hálózatszimulátor program keretein belül megvalósított hálózat és készülékmodell együttesének alkalmazása.

Az egyik ilyen követelmény, hogy a kiserőmű védelmi rendszere felismerje a szigetüzem fellépését, majd ezt követően – amilyen gyorsan csak lehet - lekapcsolódjon a hálózatról, elkerülve ezzel a hálózat oldali feszültség visszatérésekor a káros visszakapcsolás következményeit. Dolgozatom során ismertetem, hogy a gyártók milyen védelmi módszerek segítségével érzékelik a szigetüzemi állapot létrejöttét.

Ezt követően bemutatom az ATP-EMTP szoftver környezetet, továbbá azt, hogy a programban milyen eszközök állnak rendelkezésre a hálózat védelmi-automatika alrendszerének fenti célú vizsgálatához. Majd a gyakorlatban is szemléltetem, hogyan lehet védelmi algoritmusokat megvalósítani ezen szoftver eszközök segítségével.

Végül a kiserőművekre vonatkozó legújabb nemzetközi előírásokat: zárlati áthidaló képesség (FRT - Fault Ride Through) és a zárlat alatti meddőteljesítmény betáplálás követelményét illetve ezen követelmények be nem tartása ellen kialakítható védelmi elvekről nyújtok áttekintést. A dolgozat befejező részében az FRT és a meddőteljesítmény-irány érzékelésű feszültségcsökkenési védelmek vizsgálatához létrehozott algoritmusokat ismertetem és bemutatom működésüket is egy mintahálózaton.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.