Rendszerszintű szabályozási tartalékok beszerzése a magyar VER-ben

OData támogatás
Konzulens:
Szabó László
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszer fenntarthatóságának alapvető feltétele a folyamatos egyensúlyihoz közeli arány a fogyasztói igény és az azt ellátó termelés között, amely bármelyik pillanatban megváltozhat. Ezekre az eseményekre a rendszerszintű szabályozási tartalékok igénybevételével tud a rendszerirányító reagálni. A névleges frekvencia és lehető legkisebb egyensúlytól való eltérés fenntartását elősegítő rendszerszintű szabályozás szolgáltatása szabadpiaci körülmények között kerül beszerzésre, valamint igénybevételre.

A magyar villamosenergia-rendszer az elmúlt években jelentős felzárkózási folyamaton ment keresztül, amely mind műszaki, mind gazdasági szempontból jelentős változásokat idézett elő, amelynek eredményeként az európai szinkron-rendszer, valamint az integrált belső szabad választást biztosító villamosenergia-piac tagja a teljes magyar szabályozási terület.

Az európai elvárások és célkitűzések értelmében támogatott megújuló és kapcsolt villamosenergia-termelés, az európai energiapiac értelmében a magyar rendszerben megjelenő külföldi termék, a hazai termelőkre egyre nagyobb veszélyt jelent, komoly feladatot tűzve ki az ipar aktuális helyzetétől jelentős mértékben függő, magyar kapacitást igénylő rendszerszintű szolgáltatások beszerzésére vonatkozóan.

Ennek megfelelően diplomatervemben az elmúltévek olyan jelentősebb eseményeit és folyamatait mutatom be, mint a villamosenergia-piac kialakulása, a kötelező átvétel keretében történő termelés, a magyar erőműves kapacitások változása, amelyek ismeretében a rendszerszintű szabályozási tartalék szolgáltatások beszerzésének érvényesülnie kell. Mindezek ismeretében teszek javaslatot a beszerzési eljárás szabályozottabb, a villamosenergia-rendszer műszaki igényeinek és a jogszabályi előírásoknak lehető legjobban megfelelő eljárás módjára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.