Reptéri utasforgalom modellezése az állapottérben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A globalizáció, a globális turizmus fellendülése, valamint az alacsony olajárak miatt folyamatosan nő a légi forgalom és azon belül is a légi utasforgalom. A világ legnagyobb repülőterein közel évi 80 millió utas fordul meg és az utas szám évi 7-8 %-kal növekszik . Állandóan nő tehát a repülőterek által kiszolgálandó utasforgalom, ami új terminálok építésével, illetve a meglévők kibővítésével szolgálható ki. Ez az utas áramlás, utas kiszolgálás rendszeres újragondolását, újratervezését jelenti. Ebben jelentős segítséget nyújthat, és költségtakarékos, a repülőterek utas áramlásának a modellezése, szimulációja, az utas kiszolgálás főbb elemeinek, és a számának, egyidejű, paraméteres változtathatóságával.

Jelen szakdolgozatomban bemutatom, hogy egy repülőtér megadott szerkezetében az utas forgalom hogyan változik az indulási oldalon. A repülőtér főbb elemeit, MATLAB Simulink-ben létrehozott modellel szimulálom. A modell bemenetén az utas terhelést periodikus függvénnyel adom meg, ez lesz a reptér Simulink modelljének input oldala.

Az utas áramlást a repülőtér főbb szerkezeti elemeiben és elemei között matematikai egyenletekkel modellezem.

A repülőtér szerkezeti elemeinek a paraméterei felhasználói felületen adhatók meg illetve módosíthatók, ezzel változtatható a repülőtér struktúrája.

Az eredményeket a jó és gyors áttekinthetőség és kiértékelhetőség miatt, grafikus formában is megjelenítem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.