Repülőgépfedélzeti beágyazott rendszerek HW-SW allokációjának modell-vezérelt specifikációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Ákos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A biztonságkritikus rendszerek fejlesztése során is egyre nagyobb teret nyer a modell-vezérelt fejlesztési paradigma. Hiszen ennek a megközelítésnek a használata számos olyan lehetőséget hoz magával, amellyel nagymértékben lehet csökkenteni a fejlesztésre fordított időt és ezzel jelentős költségmegtakarítás érhető el. Különösen fontos ez a repülőgép-ipari fejlesztések során, ahol az egyes komponensek fejlesztése, tesztelése és engedélyeztetése többszöröse az átlagos szoftverfejlesztési időnek és költségeknek.

A modellvezérelt tervezés bevezetésének lehetőségét szerette volna megvizsgálni a világ harmadik legnagyobb repülőgépgyártója, az Embraer. Ezért 2012 elején, Trans-IMA néven, egy közös kutatás-fejlesztési projektbe kezdett az egyetemmel, melyben én is részt vettem.

A feladat során egy olyan modellvezérelt eljárást és keretrendszert kellett kidolgozni, melynek segítségével el lehet végezni az allokációs folyamatot, valamint a funkció és hardverleíró modellek szerkeszthetőek.

A hardver architektúra határozza meg a hardveres felépítést, és az egyes elemek közötti fizikai kommunikációs útvonalakat. A funkcionális leírás rögzíti a rendszer funkcióit és a hozzájuk tartozó információs kapcsolatokat. Az allokáció művelete az, amikor a funkcionális elemeket egyértelműen hozzárendeljük az egyes hardver eszközökhöz. Továbbá, a logikai információs kapcsolatokat fizikai kommunikációs útvonalakra képezzük le.

A diplomamunkám az allokáció művelet grafikus szerkesztővel való támogatásának kidolgozása és implementálása volt. Elkészítettem egy modell vezérelt alapokon nyugvó fejlesztő környezetet az allokáció kézi és automatikus generálása, ahol fejlett megjelenítő eszközöket alkalmaztam a jobb használhatóságért, és kényszerprogramozási módszereket az automatizálásra.

Az egyik legfontosabb célja az volt a munkámnak, hogy az allokáció készítést megkönnyítsem a felhasználók számára. Ezáltal az igen költséges prototípus gyártás előtt tesztelni és szimulálni lehet azokat. Például a hardver beszállítók kiválasztásakor lehetőséget nyújt az eszköz a különböző hardver architektúrák gyors összehasonlítására. Azáltal, hogy a funkció architektúra teljes mértékben és az allokáció egyes részei is újrafelhasználhatóak, így a szükséges szimulációk elvégzéséhez elegendő csak a hardver elemeket megváltoztatni.

Ezen felül megvizsgáltam és el is készítettem egy CSP módszerekre épülő megoldást, melynek segítségével automatikusan meghatározható az összes lehetséges allokáció a két bementi modell függvényében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.