Részletörés mérés és automatikus elkülönítés

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

Az ipari villamos készülékeket évtizedekig tartó működésre tervezik. Ezen készülékek szigetelésével szemben éppen ezért igen magas elvárásokat kell támasztani. Üzem közben a szigeteléseket többféle behatás éri, mint például termikus, villamos vagy mechanikai. Az ilyen behatások degradálják a szigetelőanyagot, továbbá apró üregek jelenhetnek meg benne, melyek részletörések kiindulási pontjai lehetnek. A részletörések apró kisülések, melyek az anyagban vagy annak felületén vannak jelen. A részletörések tovább roncsolják az anyagot, ami végül a szigetelés – és így akár az egész készülék- meghibásodásához vezethet. Éppen ezért fontos a részletöréseket felismerni, mérni, fajtáit megkülönböztetni. Mérések segítségével megállapíthatjuk a szigetelő állapotát, egy esetleges meghibásodás valószínűségét, illetve ezt megelőző karbantartás mértékét és idejét. Dolgozatom első felében részletezem a részletörés jelenségének fizikai hátterét, majd kitérek a szigetelésdiagnosztikai módszerekre is.

Ez után a részletörés mérésének különböző módszereit fogom ismertetni, kitérve azok előnyeire, hátrányaira, illetve jellemző alkalmazási területeire.

A részletörések megkülönböztetésére több módszer is ismert, az egyik legalapvetőbb azok fázishely szerinti elkülönítése. A belső kisülések a nullátmenetek közelében, a felületi kisülések a nullátmenetek után, míg a koronakisülések a feszültségcsúcsok környékén lépnek fel. Szakdolgozatom utolsó részében bemutatok egy olyan - neurális hálózatra épülő - algoritmust, melynek segítségével a különböző típusú részleges kisüléseket automatikusan el lehet különíteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.