Reszponzív webalkalmazás tervezése és megvalósítása korszerű webes technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technika fejlődésével és az okostelefonok terjedésével a webes alkalmazásoknak is változniuk kell, a felhasználók igényeihez igazodva. Erre egy gyakorlati példa a Díjnet elektronikus számlabemutató rendszer, ahol jelenleg nehézkes a számlakezelés kis képernyős felületen. A Díjnet felhasználói köre jelentősen bővült az utóbbi években, ezért szükségessé vált az okostelefonon is felhasználóbarát megjelenés kifejlesztése.

A megoldásra két lehetőség van, az alkalmazást külön mobiltelefonra is kifejleszteni, vagy úgy megírni az alkalmazást, hogy automatikusan reagáljon a különböző képernyőméretekre, a program funkcionalitásainak elvesztése nélkül. Az utóbbi lehetőség mellett döntöttem, és egy olyan alkalmazást fejlesztettem ki, mely reszponzívan, a képernyőszélességre reagálva jelenik meg.

Munkám során tanulmányoztam a Díjnet rendszert és a Java Spring keretrendszert, dolgozatomban ismertetem a működésüket. A webalkalmazás fejlesztéséhez a Spring keretrendszert használtam, amely a beérkező kérések feldolgozásáért, valamint az azokra adott válaszok generálásáért felel. A Spring által átadott tartalmakat nézet feloldók segítségével, reszponzívan jelenítem meg.

A fejlesztett webalkalmazás szerver oldali résszel és kliens oldali felülettel is rendelkezik. A felület rugalmasan reagál a változatos képernyőméretekre, megfelelő megjelenést biztosítva különböző eszközökön is. Végül illusztrálom a mobil eszközre optimalizált felhasználói felületet és össze is hasonlítom az eredeti rendszer weblapjainak megjelenésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.