Retrofit bluetooth kapcsolat fejlesztése játékkonzol irányítóhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Géczy Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

Az önálló munkám során a Super Nintendo Entertainment System (SNES) videojáték konzol retrofit kibővítésének lehetőségével foglalkoztam, konkrétan a játékgép perifériájának vezeték nélkülivé alakításával.

A munkámat először a játékkonzol irodalomkutatásával kezdtem. Ennek során megértettem a kontroller működését és kommunikációját a konzollal, így csináltam egy elvi blokkvázlatot, hogy hogyan lenne célszerű vezeték nélkülivé alakítani az eszközt. Ehhez egy-egy kiegészítő áramkör szükséges mind a konzol, mind pedig a kontroller oldalon. Első lépésben rekonstruáltam a kontroller felé a Super Nintendo által küldött jeleket és így beolvastam a gombok állapotát egy Arduino segítségével. Következő lépésben ezt az adatot a Super Nintendo konzol felé kellett volna közvetíteni, de az Arduino időzítési pontatlanságából adódóan más megoldás felé kellett tekinteni.

Ezt követően egy mikrokontrollert választottam a munkához, amit alacsonyabb szinten lehet programozni, így pontosabb működés specifikálható vele. Az Arduino-ban használt Atmega8-as AVR mikrokontrollerre esett a választásom. Elkészítettem az alapkapcsolást, melyet megtanultam programozni. Ezután egy HC05 Bluetooth modul programozására került a sor, mely a két oldal közötti vezeték nélküli kommunikációt valósította meg. Következő lépésben a kontroller által beolvasott adatokat egy Android telefonon jelenítettem meg, ami Bluetooth-on kapta az adatokat. Megoldottam, hogy a kontroller-es kapcsolás egy másik AVR-es áramkör számára küldje az adatcsomagokat. Ettől kezdve már működött az adatok átadása a kontroller és a konzol között. Az adatok küldéséhez ki kellett találnom egy saját kódolást is, hogy melyik bit mit jelentsen egy-egy üzenetben. Ezután a konzol felé kiadott jelek időzítésén javítottam interrupt használatával.

Ez a verzió próbapanelen készült el, ezért két nyomtatott áramköri lemez tervezésébe kezdtem: egy kontroller és egy konzol oldali panel készült el terv szinten. Ezt követte a gyártás, az alkatrészek beültetése, majd a felprogramozás. Amikor kész lett az eszköz és a működése stabilnak bizonyult, hosszabb ideig teszteltem a konstrukciót. Végül vizsgáltam a késleltetés és a hatótáv paramétereket, mely során azt tapasztaltam, hogy az elkészített eszköz az elvártaknak megfelelően működik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.