Rezgésszigetelt rendszerek energiaegyensúlya

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Rezgésforrások vagy védendõ objektumok rezgésszigetelésénél gyakran alkalmazott eljárás a rugalmas alátámasztás beiktatása. A módszer problémája, hogy a disszipatív elemek kevés rezgési energiát tudnak hõvé alakítani, így míg a védendõ oldalon rezgéscsökkenést, a rendszer "másik oldalán" rezgésnövekedést eredményeznek.

Feladatunk, hogy részletesen vizsgáljunk épületekben és hidakban kialakuló, a talajból gerjesztett rezgéseket. Végig kell követnünk egy vagy több pont rezgésszigetelésének az épület többi részére kifejtett hatását, a védendõ és a távoli oldalon kialakuló energiaviszonyokat, azok megváltozását.

A szimuláció során a DSM (Dynamic Stiffness Method) módszert használtuk, mely a modellezett objektumot egyszerû, analitikusan kezelhetõ mechanikai rendszerek együtteseként kezeli. Ezen egyszerû mechanikai rendszereket koncentrált és elosztott paraméterû elemekbõl, valamint az ezeket leíró kapcsolatokból állítottuk össze. Az elemek analitikus leírásaiból, Newton II. törvényébõl és a Hooke-törvénybõl kiindulva vevezettük le az elmozulásszámítás menetét. Az elmozdulásokból következtetünk az energiákra, majd a rendszerbe rezgészigetelést illesztve az energiaviszonyok megváltozására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.