Ritka események előrejelzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pach Péter Pál
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

Manapság előrejelző modelleket az élet számos területén használunk a meteorológiától pénzügyekig. A sportban is lehetőség nyílik használatukra. Számos tanulmány foglalkozott a futballra történő alkalmazásukkal is.

A munkában is hasonló kérdésre keresem a választ: lehetséges-e egyáltalán egy folyamatosan profitábilis, meccs eredmény előrejelző rendszer megalkotása.

A diplomamunkának két főbb célja van. Elsősorban egy futballmeccs eredmény előrejelző programot készítése és, hogy azt profitábilissá tegyem egy jó fogadási stratégia megválasztásával. Másodszor pedig a fogadási piac működésének vizsgálata. A dolgozat készítésének motivációját a fogadási irodák legyőzése és a profitszerzés jelenti

A dolgozat első részében egy rövid áttekintést nyújtok a fogadási piac méretéről, működéséről, továbbá elméleti hátteréről és hatékonyságáról. A második részben a fókusz egy modell megalkotásához szükséges feltételezéseken, megkötéseken lesz. Majd ismertetem az eddigi előrejelző módszereket: ELO, Poisson, Bivariate Poisson és a kevert szakértők módszerét. Utána a hangsúly a különböző fogadási stratégiákon lesz. A következő rész a szimulációs eredményeket mutatja be. Majd végül egy összefoglalás és fejlesztési ötletek szekció is helyet kap a diplomamunkában.

Az eddigi eredményeim alapján megállapíthatom, hogy a fogadási piac nem nevezhető hatékonynak és elérhető közelségben van egy jó előrejelző rendszer és egy profitábilis stratégia megtalálása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.