Robbanásveszélyes besorolású villamos létesítmény villámvédelmének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

A mai világra jellemző, hogy nagyon gyorsan változik és napról-napra újabb technológiai megoldások születnek. A folyamatos innováció a villamos energetikát sem kerülte el, sorozatosan jelennek meg új technológiai megoldások, mint például a szupravezetős kábelek, az off-shore szélerőmű parkok az Északi-tengeren, a HVDC – High Voltage Direct Current – energiaátvitel, stb.

Ezekhez az új „trendekhez” tartozik még az elmúlt évekre jellemző folyamat: a decentralizált energiatermelés kiépítése. A XIX. században kialakított központi energiatermelést és a nagyfeszültségű váltakozó áramú távvezetékeket kezdik felváltani a fogyasztás közelében kialakított kiserőművek. Erre legjobb példa a Németországban gőzerővel folyó napelem és szélturbina parkok létrehozása.

Igaz a diplomatervemben nem megújuló energiaforrással működő kiserőművet tervezek, de ettől függetlenül szinte mindenben megegyezik azzal. Az általam tervezett kiserőmű 2 db – egyenként Sn=1MVA – gáztüzelésű mikroturbinából, a 20kV-os középfeszültségű hálózatra termeléshez szükséges transzformátorból és az ezekhez tartozó műszeres berendezésekből áll.

Szeretnék átfogó képet adni egy kiserőmű tervezéséről kezdve az engedélyeztetési eljárással, a tervezési folyamat bemutatásával és a tervezéssel járó egyéb teendőkkel, amire egyetemi éveink alatt nem is gondolnánk: közműegyeztetések, szakági egyeztetetések, folyamatos változások kezelése, megrendelővel történő egyeztetések, helyszíni bejárások stb. Ezeket a feladatokat sem szabad lebecsülni és figyelmen kívül hagyni, mert ugyanolyan fontos szerepük van egy projekt sikerében, mint magának a tervezési fázisnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.