Robotcsapat hardver és szoftver fejlesztése koordinációs feladatok megvalósításához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban az ipar és a mindennapi élet rengeteg területén alkalmaznak mobilis robotokat. Például bizonyos raktárakban már használatosak az anyagmozgató mobilis robotokból álló robotcsapatok. Mint azt az előző példa is mutatja, sok alkalmazásnál egyszerre több robot is jelen van, ezért elengedhetetlen az egyes egységek összehangolása, hogy egy adott feladatot közösen, hatékonyabban hajtsanak végre, vagy legalábbis ne akadályozzák egymást feladat végrehajtás közben.

Ezeket a robotokat sok szempont szerint osztályozhatjuk. Egyik szempont lehet például, hogy a robot csak mozgásra képes vagy van rajta olyan eszköz is, amivel egy adott folyamatba be tud avatkozni. Másik szempont lehet a mozgás módja, például hogy a robot lábak, kerekek segítségével vagy más típusú meghajtással mozog.

A Diplomatervezés 1 és Diplomatervezés 2 tárgy keretein belül olyan robotokkal foglalkoztam, amelyek csak mozgásra képesek, beavatkozásra alkalmas eszköz nem található rajtuk, mozgás tekintetében pedig az úgynevezett differenciális hajtású robotok kategóriájába sorolhatók.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.