Robotfoci stratégia és taktika fejlesztése megerősítéses tanuláson alapuló módszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A feladat egy megerősítéses tanulás alapú robotfoci stratégia algoritmus elkészítése, ami autonóm módon instruál egy robotokból álló futball játékot játszó csapatot. A csapat tagjai egyéni intelligenciával nem rendelkeznek, közös stratégia osztja ki a szerepeket és a szükséges mozgásokat, ami a tanulás sikerességétől függően előbb-utóbb győzelemre viszi a csapatot.

A bemenet a saját és az ellenfél játékosainak pozíciója illetve orientációja, és a labda pozíciója és sebessége. A kimenet minden időpillanatra minden saját játékos mozgása, ami kétféle lehet: forgás a saját tengely körül adott irányba és sebességgel, illetve adott sebességgel haladás előre vagy hátra. Mivel a kimenet meglehetősen alacsony szintű jeleket vár, a feladat része egy részben már önálló labor témaként elkészült taktikai szint integrálása és kiegészítése, ami a magasabb szintű stratégiai mozgásokat -pl. rúgd el a labdát [x, y] pontba v sebességgel, vagy vezesd a labdát [x, y] pont felé-, alacsony szintű kimeneti jellé alakítja.

A téma egy nagyobb projekt része, több ember fáradozik még egy a jövőben megvalósuló fizikai realizáción. A stratégia fejlesztése egy Matlab tesztelő keretrendszerben szimulációban fut.

Feladat továbbá az elkészült stratégiát korábbi stratégiákkal versenyeztetni, és így meghatározni az eredmény sikerességét, esetleges hiányosságait, korlátait, továbbfejlesztési lehetőségét. Végül egy rövid kimutatás is szükséges a fizikai realizációban való alkalmazhatóságáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.