Robotikai távolságmérő szenzor közel-téri mérési tartományának kiterjesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diplomamunka célja, hogy kiterjessze az ultrahangos szenzorok közel téri detekciós képességeit egy fizikai jelenség, a „Multiple Reflection” segítségével. Ehhez egy algoritmus lett megtervezve (MultiReflection). A metódus lényege, hogy a megjelenő többszörös reflexiók alapján becslést adjon a már nem detektálható objektum pozícióra.

Az algoritmusfejlesztés előtt mérési adatbázis lett definiálva és felvéve, a későbbi offline kiértékeléshez. A diplomamunka keretein belül több fundamentálisan különböző metódus lett összehasonlítva a definiált mérőszámok segítségével.

Az összehasonlítás után a legjobbnak ítélt algoritmus lett integrálva a Bosch által fejlesztett ParkPilot rendszerbe. A szoftverfejlesztés az ASPICE referencia modellből származtatott Bosch fejlesztési folyamat mentén haladt. Az implementáció után a szoftver komponens több szinten lett tesztelve, többek között autóval normál és extrém környezeti körülmények között.

A mérési eredmények alapján a funkció nem csak ideális feltételek esetén működőképes, de szélsőséges helyzetekben is. A MultiReflection algoritmus alkalmas arra, hogy a termék opcionális részeként valós parkolási körülmények között növelje az ultrahangos rendszer biztonsági besorolását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.