Robotkar vezérlése gyűrűbe integrált mozgásszenzorok segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tevesz Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom célja egy olyan rendszer szoftverelemeinek a megtervezése, mely képes az emberi ujjakon kényelmesen viselhető gyűrűkbe integrált mozgásszenzorok lehetőségeinek szemléltetésére.

Az említett gyűrűk felhasználhatósága rendkívül széleskörű, de dolgozatom írásakor két egészen konkrét célterületre fókuszáltam. Az egyik terület az egyre nagyobb tömegek számára elérhető virtuális valóság (VR) élmény megteremtése, melynek során a felhasználó különböző segédeszközökkel lép interakcióba egy számítógép által létrehozott környezetben. Ennek a környezetnek egy tipikus megjelenítő perifériája egy 3 dimenziós szemüveg, mellyel a felhasználó egy sokkal immerzívebb, vagyis magával ragadóbb és élethűbb élményt kap a hagyományos kijelzőkkel összevetve. Azonban nem csak passzív szemlélők, hanem beavatkozók is szeretnénk lenni ebben a világban, és ehhez a meglévő megoldásoknál (kézben tartott kontroller) sokkal természetesebb élményt nyújthatna az ujjainkon viselt kisméretű szenzor. Konkrét alkalmazások lehetnek a számítógépes játékok, 3D modellezési folyamatok felgyorsítása, vagy egyszerűen egy új módja a számítógépekkel történő interakcióknak a hagyományos egéren és billentyűzeten túl.

Egy másik, és talán fontosabb felhasználási területe lehet a gyűrűknek az egészségügy, a gyakorlati példa pedig a Parkinson-kóros betegek kézremegésének vizsgálata. A gyűrűs módszerrel kiválthatók lennének a betegekről kamerákkal készített felvételek, így a páciens akár saját otthonában is megfigyelhető, mozdulatai pedig monitorozhatók lennének bármilyen kiegészítő rendszer nélkül.

A szakdolgozat elkészítése során a fent említett felhasználások bemutatására készítettem el egy demonstrációs rendszert, melynek során a felhasználó 2 gyűrű segítségével vezérelhet egy 3D nyomtatott, 3 szabadságfokú robotkart. A kiválasztott, és modellezett szabadságfokok megfelelnek az emberi kéz csuklóból történő forgatásának (rotate), fel-le hajlításának (pitch), valamint a hüvelyk-, és mutatóujjak összezárásának (grip/pinch).

Munkámat az ArcSecond Hungay Kft.-vel szoros együttműködésben készítettem el, ahol rengeteg segítséget, ösztönzést és támogatást kaptam a projekttel kapcsolatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.