Robotok alkalmazási lehetőségei a feszültség alatti munkavégzésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia használata napjaink lételeme a háztartásoktól kezdve a nagyvállalatokig. Az üzemvitel folytonossága érdekében a nagyfeszültségű hálózati elemeket folyamatosan vizsgálni kell. Manapság külföldön kezd elterjedni a diagnosztikai célra használt robottechnológia, amely a munkavállalók testi épségét, valamint hatékonyságát tekintve egy kiváló alternatíva lehet a feszültség alatti munkavégzésben.

Szakdolgozatom célja ennek a technológiának a bemutatása, valamint a nagy villamos térben végzett robottechnológia szenzorainak vizsgálata laboratóriumi körülmények között.

Először a külföldön használatos robotokat mutatom be, amelyek már nem csak laboratóriumi körülmények között léteznek, hanem a piacon is elérhetők, használják őket. Ismertetem ezen technológiával elvégezhető távvezetékdiagnosztikai, illetve manipulációs feladatokat, ezekre gyakorlati példát is mutatva.

A következő részben a feszültség alatti munkavégzés fizikai folyamatait kívánom bemutatni a robottechnológia megközelítéséből, különös tekintettel arra, miként kell feszültség alatt lévő távvezetékre felhelyezni egy ilyen eszközt.

A harmadik részben szimulációk segítségével vizsgálom meg annak a műszaki hátterét, hogy ezen robotokra felhelyezett szenzoroknak milyen villamos- és mágneses teret kell elviselniük. Tanulmányozom az érzékelők elhelyezkedését, valamint megvizsgálom a piaci kínálatát, annak érdekében, hogy minél inkább hibamentes üzem legyen megvalósítható a nagy erőterekben.

Végül laboratóriumi kísérletekkel is megvizsgálom, hogy a kiszámolt és leszimulált értékek hogyan mutatkoznak meg a gyakorlatban, valamint egy képérzékelő szenzor milyen körülmények között tud üzemelni egy 400kV-os szabadvezeték közelében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.