Robotvezérlő szoftverrendszerének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Prohászka Zoltán Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Jelen diplomaterv a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék és az Irányítástechnika és Informatika Tanszék által közösen fejlesztett robotvezérlőről szól. A robotvezérlő hardver és szoftver egyaránt az egyetemen készült. A diplomaterv témája a szoftver továbbfejlesztése.

A szoftver eredetileg a QNX operációs rendszer 4-es verziójához készült, majd elkészült a 6-os verzióval működő változat is. Az operációs rendszer új változata azonban nem csak a funkcionalitásban bővült, hanem a rendszer filozófiáját tekintve is sokat változott. A szoftver a futása során a tanszéki roboton holtpontba került. A holtpontot és néhány hosszútávú célt figyelembe véve szükségessé vált a szoftver architektúrájának újraszervezése.

A munkám során megtaláltam és kijavítottam a holtpontot okozó hibát. Ezt követően az operációs rendszer kommunikációs lehetőségeinek tanulmányozása után a különböző biztonsági szempontokat figyelembe véve megterveztem a robotvezérlő architektúráját és az egyes elemek közti kommunikációt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.