Robusztus fixpont transzformáción módszerének tanulmányozása az 1-es típusú diabétesz szabályozásában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A fejlett országokban a cukorbetegek száma és előfordulási aránya is nagyon magas. Európában ez a szám a teljes lakosság 4-6%-a, míg az USA-ban 6-8% közé tehető. A betegségben szenvedőket is több osztályra bonthatjuk. A diplomatervvel foglalkozó 1-es típusú diabéteszben szenvedők aránya kb. 10% az összes diabéteszes beteg számát tekintve. Nem csak a jelenlegi magas szám az aggasztó, hanem a betegek száma is meredeken nő és az előrejelzések szerint kb. 2040-ig meg fog duplázódni.

A súlyos diabéteszes betegek kezelése külső inzulin bevitelével történik. Az inzulinpumpák a glükóz - inzulin rendszer modellje alapján adagolják a szükséges inzulint a szervezetbe. Az utóbbi időkben egyre pontosabb leírásokat publikálnak a szervezet anyagcsere folyamatairól. Az általam használt modell egy nagyszámú klinikai mérési eredményen alapszik. Felosztható kompartmentekre, így több paraméteresen megadott alrendszerből áll. A megalkotott szimulációs rendszerben, mely a modellt és a hozzá kapcsolódó szabályozót tartalmazza, vizsgáltam mennyire lehetséges a vércukorszint normális tartományban való tartása.

Az adaptív szabályozást megvalósító Robusztus Fixpont Transzformáció jól alkalmazható időben változó paraméterekkel rendelkező és pontosan nem ismert rendszereknél. Robusztus Fixpont Transzformáció az elvárt - megvalósult válaszon alapszik. A diplomatervben egy ezen alapuló vércukorszint - szabályozást valósítottam meg a Matlab Simulink környezetében. A szimulációk során klinikai mérési adatokat is felhasználtam a valósághoz minél közelibb szimulációk érdekében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.