Robusztus színklasszifikációs eljárás fejlesztése parkolási szituációk támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Szemenyei Márton
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság egyre nagyobb teret hódítanak az autókban található vezetőt segítő eszközök. Ennek oka a vállalatok piaci igényeket kiszolgáló versenye, amely a folyamatos újítások mozgatórugója. Ma a fejlesztéseket leginkább a fogyasztói elvárások befolyásolják, melyek alapja a kényelem. A vezető komfortérzetét az autó jobb felszereltsége növeli, amely segítheti, hogy tulajdonosa teljes mértékben a vezetésre koncentrálhasson, így biztonságosabb közlekedést tehet lehetővé. Mivel bizonyos funkciók mára mindenki által megkövetelté és az alapfelszerelés részévé váltak, ezért a fogyasztók figyelmének felkeltése egyre nagyobb kihívásokat támaszt. Mindezekből következik, hogy a vevők érdeklődését azokkal a funkciókkal lehet leginkább felkelteni, amelyek nem számítanak sztenderd megoldásnak.

Diplomatervemben egy olyan innovatív megoldás kidolgozását mutatom be, amely a kényelem mellett akadálymentesítési szerepet is betölthet. A közlekedés gördülékenyebbé tétele céljából egyre több helyen különböző színekkel látják el az utaktól a járdákat elválasztó padkákat, melyek mást és mást jelölnek, sőt például az USA-ban államonként eltérő jelentéssel bírnak. Ebben nyújtana a sofőröknek támogatást egy olyan rendszer, mely a padka felismerése után képes színklasszifikációt végezve meghatározni, hogy az adott szín az autó tartózkodási területén milyen üzenetet hordoz.

Dolgozatomban e színklasszifikációs eljárás kidolgozásával foglalkozom. Elemzem a jelenleg elérhető eljárásokat, módszereket, majd ezek segítségével rendszertervet készítek és kidolgozom a saját megoldásomat. Az elérhető szekvenciák felhasználásával tesztelem az algoritmusomat robusztusság és futási idő szempontjából, majd valós környezetben vizsgálom meg, hogyan viselkedik. Az eredményeket értékelem és továbbfejlesztési javaslatokat teszek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.