Routing vizsgálata kvantum alapú ad hoc hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bacsárdi László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A kvantum alapú eszközök bizonyos műveleteket sokkal gyorsabban és hatékonyabban végeznek el, ezért adott esetben többet nyújthatnak, mint a klasszikus informatikában használt megoldások. Az egyik lehetséges alkalmazási terület az infokommunikáció: vezeték nélküli ad hoc hálózatokban például hatékonyabbá tehetjük az adatok átvitelét és feldolgozását, ha kvantum alapon működő berendezéseket használunk „hagyományos” egységek helyett.

Az egyes hálózati csomópontok alapvetően két különböző kvantum alapú protokoll segítségével kommunikálhatnak: teleportáció és szupersűrű kódolás. Továbbá egy önszerveződő hálózatban a küldendő adat célba juttatásához szükség van egy olyan mechanizmusra, amely meghatározza a másik eszköz felé vezető legjobb útvonalat. Ezt a feladatot a forgalomirányító (routing) protokollok végzik.

Munkámban bemutatom, hogy az említett kommunikációs protokollok és routing megoldások segítségével hogyan továbbítható az információ egy mobil állomásokból álló ad-hoc hálózatban és kitérek a fizikai megvalósításukra is. Továbbá egy saját fejlesztésű szimulációs program használatával megvizsgálom egy adott forgalomirányító protokoll viselkedését és teljesítőképességét különböző körülmények között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.