Rugalmas portfóliókezelés támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A portfólió optimalizálás problémája számos területen jelentkezik (pl. betétkezelés, valutapiac, beszállítói portfólió kezelése, projekt portfólió kezelés). Dolgozatom a beszállítás, raktározás és vevői igény kielégítés ütemezésével járó problémákra fókuszál. Munkámban egy konkrét probléma megoldásával foglalkozom, habár a jövőben cél a probléma általánosítása, s egy általános modell kidolgozása.

Közös jellemző, hogy mindegyik modell jelentős feltételezésekkel él a jövőbeli események alakulását illetően (pl.: felhasználói igények), ezért de facto végeredmény kiszámítására nincs lehetőség, több alternatívát is érdemes figyelembe venni. A szükséges feltételezések megadásával (pl. adott időszakban adott paraméter nem fog változni, a bizonytalan eseményeket pesszimistán kezeljük, stb.) egy jól felépített modell képes közelíteni a felhasználó számára a különböző stratégiáknak megfelelő optimális lekötéseket.

A megvalósított rendszer a bemeneti adatokat egy meghatározott formátumú CSV fájlból olvassa be, melyek a felületen is megjelennek, s szerkeszthetővé válnak. A tervezés elindításának hatására az optimális cselekvési terv grafikonok formájában jelenik meg a felületen (pl.: mikor, kitől, mennyit rendeljünk).

A dolgozatban részletezésre kerülnek

• a rendszer követelmények,

• a felhasznált technológiák,

• a konkrét optimalizálási feladat,

• az ilog modellezés folyamata,

• a rendszer architektúrája, ezen belül is az ilog integrációja java környezetben

• és végül bemutatásra kerül az elkészült felhasználói felület

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.