Rugalmas szövegfelolvasási funkciók mobil eszközökön

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gyires-Tóth Bálint Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mobil okos készülékek tömegtermékké válásával az információhoz való hozzájutás szinte valós időben történik. A mindennapok során azonban sok esetben kezeink foglaltsága miatt nem tudjuk okos eszközeinket megfelelően használni (például autóvezetés közben). Ebben a helyzetben segítenek a vakok és gyengénlátók által már régóta használt szövegfelolvasó alkalmazások (TTS), melyek a képernyőkön megjelenő szöveget alakítják emberi beszéddé. A szakdolgozat olyan szoftveres megoldásokkal igyekszik a meglévő szövegfelolvasók funkcióit bővíteni, amelyek nem igénylik a TTS motorját alkotó bonyolult modellek módosítását. A félév során a BME-TMIT Speechlab által fejlesztett rendszerhez készítettem rugalmas szövegfelolvasási funkciókat Google Android platformon.

Számos mobil alkalmazás valós időben, aktívan kihasználja a felhasználói közösségekben rejlő lehetőségeket. A szakdolgozat első része egy ilyen, közösségi alapú speciális szó adatbázist ír le (ún. kivétel szótár), melynek használatával a szövegfelolvasóra adott bemeneti szöveg olyan formára módosul, ami a szövegfelolvasó működése szempontjából a legkedvezőbb. Az Android alkalmazást használók egy központi szerverre tölthetik fel a speciális szó-pár (kivétel-feloldás) javaslataikat, melyek feltöltés után azonnal rendelkezésre állnak a többi felhasználónak is. A második rész lehetővé teszi a felhasználók számára a hangkarakter-adatbázisokhoz való kényelmes hozzáférést (a hangkarakterek FTP kapcsolattal tölthetők le az alkalmazás segítségével). A hangkarakter-adatbázisok számának növelése jelentősen javíthatja a TTS rendszer felhasználói élményét, és lehetőséget ad az alkalmazás számára különböző üzleti modellek megvalósítására is. A felhasználók letöltés előtt hullámforma minták lejátszásával hallgathatják meg az adott hangkaraktert.

A szakdolgozat keretében elkészült internetes felmérés több fontos megállapítást tesz a mobil szövegfelolvasás jelenlegi helyzetére nézve, ezen kívül útmutatást ad az ilyen irányban végzett jövőbeli kutatásokhoz is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.