SAN hálózatok topológiai felderítésére és megjelenítésére képes alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dévai István Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a nagyvállalati információs rendszerekkel szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény a megbízhatóság. A SAN-ok azaz Storage Area Networkök fontos szerepet játszanak a nagy rendelkezésre állású rendszerek üzemeltetésében. Lehetővé teszik, hogy az adatok tárolását az azokat felhasználó számítógépektől elkülönítve valósítsuk meg, így a szerverek és a diszkek meghibásodásai egymástól függetlenül kezelhető problémákká válnak. Egy szerver meghibásodása esetén a szerepét azonnal átveheti egy másik, a diszk tömbök pedig redundáns módon tárolják az adatokat, így minimálisra csökkenthető a rendszer által nyújtott szolgáltatások leállásainak ideje. A szerverek és a diszkek közötti több, független hálózati útvonal lehetővé teszi a hálózati eszközök kieséséből adódó problémák hatásának kezelését.

A SAN-ok üzemeltetése azok méretéből és komplexitásából kifolyólag szinte soha sem problémamentes. Hardveres és szoftveres hibák léphetnek fel a szolgáltatásokat futtató számítógépeken, az adatokat tároló lemezeken, és az összeköttetést biztosító hálózati eszközökön is. A célul kitűzött szolgáltatási szint fenntartásához először hibák eredetét kell megtalálni, majd javítani kell azokat, amilyen gyorsan csak lehetséges. A hibák okának felderítéséhez, és a javítási folyamat, vagy bármilyen módosítás hatásainak felméréséhez az rendszer üzemeltetőinek behatóan kell ismerni a hálózat felépítését, és annak elemei között fennálló függőségi relációkat. A helyes döntések meghozásához elengedhetetlen a rendszer felépítésérét és állapotát leíró naprakész és megbízható információk rendelkezésre állása.

A szakdolgozat tárgyát képező alkalmazás (Sanalyst) célja a hibakeresés és javítás támogatása, illetve a hatalmas méretű vállalati infrastruktúra áttekintésének segítése. Gyorsan átlátható grafikus felületen ábrázolja a SAN kiválasztott részeit, továbbá az azokon észlelt és naplózott hibaeseményeket. A program az eszközökhöz rendelhető szöveges üzenetek segítségével segíti az üzemeltető csapat tagjai közötti kommunikációt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.