SAP BW objektumok és InfoProvider-ek közötti transzformációk optimalizációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozat először az SAP által megvalósított Vállalatirányítási Rendszer átfogó képét mutatja be. Ezen belül elhelyezi a Business Intelligence komponenst, ami az egész feladat keretét adta.

Összefoglalja az adattárházak legszükségesebb általános tudnivalóit. Megfogalmazza az adattárház szükségességét, definiálja az alapfogalmait és bemutatja a különbség az OLTP és OLAP rendszerek között.

A munka részletesebben kifejti az SAP által nyújtott adattárház szolgáltatást. Bemutatja a rétegeit és azok funkcióját. Tisztázza a BI-ban az adattároláshoz használt szükséges fogalmakat és a mögöttük lévő technikai megvalósításokat. Leírja a BI-on belüli adatáramlást, és ezen belül a különböző objektumok közötti transzformációkat; konkretizálja az expert rutinokat. Ezek után rátér a rutinokban használt és előforduló ABAP nyelvi elemek sajátosságaira.

Az adatbázis táblák és a belső táblák rövid technikai ismertetése után a szakdolgozat bevezeti a Fejlesztői Irányelvek fogalmát. Ismerteti az ilyen dokumentációk megalapozottságát. A Fejlesztői Irányelvek pontjait követve végigvezet az expert rutinokban talált nem optimális kódok javítási lehetőségein. Felsorolja a kiemelt ABAP nyelvi elemek összehasonlító teszteléseinek eredményeit. Végül példákat mutat a teszt rendszeren optimalizált kódokkal elért futásidőkről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.