SAP Business Suite üzleti folyamatai és programozása ABAP nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Orosz Gábor Tamás
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Diplomatervezésem témája SAP Business Suite üzleti folyamatainak megismerése és ABAP nyelven konkrét alkalmazás implementálása volt. Így munkám során először megismerkedtem a vállalatirányítási rendszerek felépítésével, működésével. Kiterjedt irodalomkutatást folytattam annak kapcsán, hogy miért éri meg a nagyvállalatoknak (napjainkban már egyre inkább a közepes cégeknek is) egy ilyen roppant költséges és nagy időigényű beruházási folyamat.

Megismertem az e területen piacvezető szoftverház, az SAP történetét, rendszereinek architektúráját és funkcióit. Programozáshoz az SAP nagyrészt a saját alkalmazásaihoz kifejlesztett programnyelvet, az ABAP-ot alkalmazza, ennek használatát szintén a diplomatervezés keretében sajátítottam el.

A Business Suite ERP funkcionális területei közül a logisztikai megoldásokat tanulmányoztam részletesen. Itt egy, a konzulensemmel közösen kiválasztott alkalmazás forráskódjának áttekintése után láthatóvá vált számomra, hogy a programozás során mai szemmel nézve mennyi elavultnak nevezhető technológiát tartalmaz. Így a fejlesztés során először egy hasonló funkciókat megvalósító programot készítettem, immáron a mai követelményeknek megfelelő eszközökkel. Majd ezen alkalmazás alapjain továbblépve létrehoztam egy RFC modult, utána pedig egy webszolgáltatást, mellyel lehetőség nyílt modern és standard eszközök használatával is a közzétételre is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.