SAP CRM és BW integráció nagyvállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatomban az SAP Customer Relationship Management moduljával és a Business Warehouse adattárház szoftverével foglalkoztam. A legfontosabb feladatom a két rendszer integrációjának megtervezése volt. Ehhez előbb meg kellett vizsgálnom a működésüket, felépítésüket, architektúrájukat. A nagyvállalati környezetet egy budapesti gázszolgáltató biztosította számomra, így betekintést nyerhettem a produktív rendszerekbe. Elsőként a CRM folyamatait tekintettem át, beleértve a különböző folyamatokat, az ehhez kapcsolódó üzleti objektumokat és a mögöttük álló adatmodellt is. A tervezéshez elengedhetetlen volt ezek ismerete. A BW-hez kapcsolódóan előbb az adattárházak elméleti háttéranyagát foglaltam össze, majd rátértem az SAP saját termékére. A CRM-hez hasonlóan megismertem a szükséges objektumokat és eszközöket, majd ezek használatát.

Az integráció prototípusát egy fejlesztői rendszerben építettem ki, melyet a HP biztosított számomra. A fő cél az volt, hogy a forrásrendszer és az adattárház közötti kapcsolatot kiépítsem és modellezzem a helyes működést. Először rendszerszintű összeköttetést alakítottam ki (BW oldalról kezdeményezve), a megfelelő háttérfelhasználók definiálásával, majd átvettem a CRM globális beállításait a BW-be. Ezt követően aktiváltam a megfelelő adatforrásokat a CRM-ben és replikáltam ezeket a BW-ben. Mivel a CRM rengeteg adatforrással rendelkezik, kiválasztottam az üzleti lehetőségeket, más néven opportunitykat, és ezekre építettem fel az integráció prototípusát. Az opportunityk két adatforrásban tárolódnak, külön a fej és tételadatok, így két infókockát hoztam létre. Az elméleti ETL (Extract, Transform, Load) műveleteket követve kialakítottam a szükséges objektumokat és szabályokat. Az adatáttöltéshez infócsomagokat hoztam létre. Az adatforrásokból az infókockákba történő betöltést transzformációkkal szabályoztam. A tényleges betöltést adatátviteli szabályok (DTP – Data Transfer Process) segítségével valósítottam meg. Végül a két kockát egy multiprovider segítségével fogtam egybe, hogy riportot tudjak kialakítani a bennük tárolt adatokra. Megismerkedtem a BW riportolási eszközeivel, a Query Designerben összeállítottam a lekérdezéseket, az Analyzerben pedig szerkesztettem az eredményhalmazt.

Az integráció megtervezése mellett a különböző riportolási módszerek összehasonlítása volt a feladatom, melynek végén egy javaslatot kellett tennem a Szolgáltatóra vonatkozóan. A BW oldali riportok mellett CRM-ben WebDynpro alapú riportokat fejlesztettem ki. A fejlesztés során megismerkedtem a WebDynpro MVC (Model-View-Controller) paradigmájával, illetve az alkalmazások felépítésével. Előzetes tervezés során kigyűjtöttem az üzleti lehetőségekhez és tevékenységekhez kapcsolódó releváns adatbázistáblákat és mezőket. Az inkrementális elvet követve fokozatosan bővítettem a riportalkalmazásomat újabb és újabb funkciókkal. Végül egy szelekciós mezőkkel ellátott, ALV (ABAP List Viewer) táblázatos megjelenítést használó programot készítettem, amely a főbb mutatószámokat grafikonon is megjeleníti. Az adatok táblázatos és grafikus megjelenítése is természetesen dinamikusan követi az éppen aktuális szelekciós feltételeket.

A két hasonló funkcionalitású, de eltérő hátterű és technológiájú riportolási módszert több szempont szerint is összehasonlítottam, majd összefoglaltam az észrevételeimet az integrációra vonatkozóan.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.