SAP HANA Cloud platform alapú alkalmazás kiterjesztése SAP Transportation Management rendszer integrációjával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban akár a KKV akár a nagyvállalatok működését vesszük alapul, kulcsfontosságú tényező a sikeres, hatékony, profitábilis működés érdekében az információs technológia (IT) által kínált szolgáltatások, megoldások széleskörű kiaknázása. A vállalatok valamilyen értéket, tárgyat, eszközt, vagy szolgáltatást állítanak elő és a szabad, globális piacon kívánják azokat értékesíteni. A XXI. században lényeges szerepe van az időnek. Ha a vállalat a potenciális vevőit nem tudja hatékonyan elérni, akkor a versenytársak, a konkurencia él a lehetőséggel. Ugyanakkor, a másik oldalról a vásárlók, a fogyasztók is szeretnék a piaci árukat, termékeket, szolgáltatásokat megismerni, minél több információt gyűjteni róla, hogy az igényeikhez legjobban illőt tudják beszerezni. Mindezeken túl a vállalatoknak szükséges együttműködni egymással, hiszen ők is egy adott területre specializálódnak. Vannak termelő illetve logisztikai, kereskedelmi profilú vállalatok. Az ilyen vállalatok közötti információ, anyag és pénzmozgást standardizálni szükséges, a nagyobb átbocsátóképesség és az átláthatóság, hatósági előírások végett. A piacon kész szoftvereket, ún. vállalatirányítási rendszereket találunk, amelyek szabványos megoldást kínálnak ezekre a folyamatokra. A fogyasztóval való kapcsolatra viszont egyedi fejlesztésű alkalmazásokat kell készíteni. (pl.: webshop)

A munkám keretében annak a lehetőségét vizsgáltam, miként lehet egy egyedi alkalmazást és egy standard szoftvert úgy integrálni egymással, hogy az a vállalat és az ügyfél, fogyasztó javát egyaránt szolgálja. A két alkalmazás, melynek az integrációs lehetőségeit vizsgáltam és valósítottam meg az SAP Transportation Management rendszer, mint az ellátási lánc menedzsment szállításmenedzsment ágának egy nemzetközileg ismert megoldása, valamint az Enterprise Procurement Model (ESPM), ami pedig egy webshop funkcionalitású mintaalkalmazás. Utóbbi az SAP több kurrens technológiáját is használja. Ezek közül a legjelentősebb az SAP HANA Cloud Platform, amely felhőalapú szoftverek kezelését támogatja.

Remélem sikerült felkeltenem az Olvasó érdeklődését és bátran ajánlom jelen dokumentum tanulmányozását. Az első oldalakon egy átfogó elméleti áttekintést nyújtok a szállításkezelés üzleti folyamatáról, kiemelten az SAP specifikus megoldásokról. Ezt követően, mielőtt rátérnék az általam megvalósított alkalmazás ecsetelésére, tervezés - implementáció – tesztelés bontásban, kitérek a mögöttes technikai jellegű szoftverfejlesztési és programozási megfontolásokra.

A dolgozatot az SAP Hungary Kft-nél készítettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.