SAP HANA in-memory adatbázis alkalmazása SCM-APO területen

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkámat az SAP Labs Hungary-nél végeztem.

A csapatnak, aminek tagjaként dolgoztam, alapvető feladata az SAP Supply Chain Management – Advanced Planning and Optimization (SCM-APO) nevű alkalmazásának fejlesztése.

A diplomatervezés két féléve alatt olyan analitikai alkalmazásokat (use case-eket) kellett fejlesztenünk, amikkel ki tudjuk használni az SAP új, HANA nevű in-memory adatbázisában rejlő lehetőségeket. Mivel az APO jellemzősen sok adaton futtatott, különböző tervezési algoritmusokat tartalmazó terület, ezért a HANA-ban rejlő képességek, vagyis hogy rengeteg adaton akár nagyságrendekkel is gyorsabban tud aggregálni-kalkulálni, mint egy relációs adatbázis, itt eddig ismeretlen perspektívákat nyitottak meg.

Diplomatervezésem első félévében a Supply Network Planning-hez készített analitikai alkalmazás backend fejlesztését végeztem, vagyis én terveztem-implementáltam-teszteltem azokat a kalkulációs nézeteket, amik a nyers adatokat HANA oldalon feldolgozzák, és azokból a felhasználói felületen az ott megadott szelekcióknak megfelelő, kalkulált adatokat (KPI) szolgáltatják.

Diplomatervezésem második félévében az erőforrás kihasználtság különböző mélységú analizálásához fejlesztettünk alkalmazást, itt azonban nagyobb felelősségi körrel rendelkeztem. Azon kívül, hogy megterveztem-implementáltam-teszteltem a KPI-ok számolásához szükséges kalkulációs nézeteket, részt vettem a termék specifikálásában is, a várható felhasználó igényeknek megfelelően. Az én feladatom volt továbbá a SAPUI5 alapú felhasználói felület és a backend közötti kapcsoló réteg, az XS engine alatt futó szolgáltatások konfigurálása az adott use case-hez, valamint az APO oldali, ABAP kódból történő HANA nézet generálás fejlesztésében is részt vettem, így a felhasználói felület implementálásán kívül az összes, fejlesztéshez kapcsolódó területen dolgoztam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.