SAP Integrated Business Planning konfigurációs moduljának automatizált tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatom fő témája az SAP Integrated Business Planning (SAP IBP) alkalmazás modell-konfigurációs moduljának azon belül a Master Data Type (törzsadat típus) konfigurációs objektum back-end, front-end, illetve a kettő között lévő szolgáltatások lehető leghatékonyabb és legteljesebb letesztelése automatikus tesztek használatával. Továbbá az SAP által támogatott tesztautomatizálási eszközök (ABAP Unit teszt, OPA5, SoapUI, eCATT OData, START Tool, Selenium IDE) ismertetése, illetve ezek felhasználási lehetőségei.

Dolgozatomból kiderül, hogy mi az az SAP IBP, továbbá ismertetem a feladat megoldása során felhasznált főbb technológiákat, mint az All-Pairs módszer, PICT eszköz, Test Data Container, Jenkins. A rendelkezésre álló tesztautomatizálási eszközök támogatásával összeállításra kerül egy kombináció, aminek segítségével a fent említett konfigurációs objektum teljes körűen tesztelhető.

Back-end tesztelésére az ABAP Unit tesztet választottam, amely használatával az objektum legfontosabb funkciói tesztelhetők. A teszthez a PICT Tool segítségével generáltam le a teszteseteket (mindössze 60 teszteset született). A teszt adatait Test Data Container-ben tároltam, amiből a unit teszt könnyedén kiolvashatja az számára szükséges adatokat.

Front-end tesztelésre a START Tool nyújtott segítséget, amivel az objektum grafikus felhasználói felületének alapvető funkcióit teszteltem.

Végül az eCATT OData-t választottam a back-end, illetve front-end közötti szolgáltatás tesztelésére. Megvizsgáltam a szolgáltatás elérhetőségét, valamint azt, hogy az általa visszaadott adatok megegyeznek-e az adatbázisban lévőekkel.

Végezetül bemutatom az elkészült tesztek eredményét, majd azoknak az automatizálását, azaz Jenkins-re való integrálását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.