SAP SNC ügyfelek valósidejű elemzéseinek funkcionális teszt tervezése és a teszt automatizálásának implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatom a SAP Supply Chain Management (SCM) modul Supply Network Collaboration (SNC) alkalmazásának funkcionális teszt tervezését és implementálását mutatja be. A tervezést „black box” módszer alapján végeztem, aminek lényege, hogy az alkalmazás kódszintű működésének ismerete nélkül kellett definiálnom teszteseteket. A tervezés során először az alkalmazás lekérdezéseit elemeztem, azok milyen algoritmusokat használnak, és ezek az algoritmusok mely mutatószámokra vannak hatással. Ezután meghatároztam a teszteseteket, amelyek maximálisan lefedik az adott algoritmusok működését, vagyis megkerestem minden lehetséges és szignifikáns változó varianciát.

A teszteseteket két módon teszteltem, minden tesztesetet lefutattam unit teszttel, a komplex teszteseteket az alkalmazás webes felhasználói felület (WebUI) felületén is teszteltem. Az alapvető különbség a két teszt módszer között, hogy a unit teszt generált adatokkal (mennyiség, dátumok stb.) tesztelt, WebUI tesztelésékor pedig konkrét megrendelések, megrendelési jóváhagyások és szállítási értesítések jöttek létre.

A unit teszt implementálása szakdolgozat munkám része volt. Általam meghatározott és generált adatokon futtatva teszteltem az alkalmazás algoritmusait, hogy a kiszámolt eredmények megegyeznek–e az elvárt eredményekkel. Eltérés esetén a kapott hiba üzenet tartalmazza, hogy pontosan melyik bizonylat melyik értékét kell ellenőrizni.

A WebUI felületen való tesztelés módosítást igényelt: az alkalmazás tesztelendő felülete új NetWeaver technológiával lett megvalósítva, de erre az eCatt teszt automatizáló eszköz még nincs felkészítve. Így azt nem tudtam megvalósítani, hogy a script a web felület egyes mezőit olvassa és ellenőrizze, helyette a felület által megjelenített adatokat ellenőriztem az adatbázisban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.