SAP WebDynpro alkalmazás fejlesztése HR teljesítménymenedzsment feladatok ellátására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatomban tanulmányoztam az emberi erőforrás-menedzsment egy speciális ágazatát, a teljesítménymenedzsmentet. A cél az volt, hogy egy olyan rendszert alakítsak ki, amely támogatja és erősíti a teljesítményértékelés, kompetenciafejlesztés, motiváció és egyben a minőségbiztosítás területeit. Elemeztem ezen tevékenységek módszereit, majd a célközpontos vezetést (management by objectives) kiválasztva részletesebben is kiértékeltem a legfőbb szempontokat. Ezt követően megvizsgáltam a felhasználható SAP technológiákat (WebDynpro, Floorplan Manager, Smartforms).

Megterveztem egy SAP Webdynpro alapú komplex rendszert, az alkotóelemek struktúrájától kezdve a képernyőkön, mezőkön keresztül a főbb funkciókig, amely egy vállalat alkalmazottainak biztosít egy könnyen kezelhető felületet, ahol szabályozott formában, egy interaktív adatlapon tudják megadni a személyes célkitűzéseiket. Az adatlapokat felterjesztést követően a közvetlen vezetők vizsgálják felül, akiknek az a feladatuk, hogy kompromisszumos megoldást találjanak a személyes és vállalati célok között. Ennek megfelelően a vezető az űrlapot visszaküldheti átdolgozásra vagy jóváhagyhatja azt.

Az adatmodell kialakítása mellett megkezdtem egy működőképes skeleton implementálását. Létrehoztam a rendszer alapját képező WebDynpro komponenst, azon belül a komponens kontextust, nézeteket, egyéb elemeket és definiáltam egy segédosztályt, ami háttérfunkciót nyújt a komponens számára. Az első fázis végére már egy böngészőben futtatható WebDynpro alkalmazással rendelkeztem, amely a munkavállalói célkitűzési felület alapját képezi.

A második fázisban továbbfejlesztettem a dolgozói alkalmazást, kidolgoztam a kulcsfontosságú célkitűzési táblázat működését és felépítését. Implementáltam az alapfunkciókat (mentés, felterjesztés, visszaküldés, jóváhagyás) és a vezetői engedélyezési felületet, amelyben plusz funkcióként helyett kapott egy dinamikusan változó grafikon és egy excel formátumú exportálás is. Nagy figyelmet fordítottam a UI elemek státuszfüggő megjelenítési és módosíthatósági beállításainak hibátlan megoldására, hogy az adatok védve legyenek az illetéktelen módosításoktól (például jóváhagyást követően). Értesítési módszert hoztam létre elsősorban azokra az esetekre, amikor a folyamat szereplői egymásnak továbbítják az adatlapokat. Ehhez lefejlesztettem egy Smartforms űrlapot, ami automatikusan kezeli az összes felmerülő esetet. A segédosztályban külön metódusokkal biztosítottam az űrlap e-mail törzsbe történő generálását, majd kiküldését a megfelelő címzettnek. Extra funkcióként egy adminisztrátori alkalmazást is létrehoztam, amely a teljesítménymenedzsment modul működését befolyásoló háttértáblák karbantartási nézeteihez kialakított tranzakciókat képes felhívni a böngészőablakon keresztül.

Az alkalmazást több szempont szerint is teszteltem, a specifikációnak és az elvárásoknak megfelelően működik, alkalmas éles környezetbe való átültetésre. A felhasználási lehetőségekről és továbbfejlesztésről javaslattételt tettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.