SAP folyamatok automatizált tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkámat SAP környezetben végzett értékesítési és logisztikai folyamatok automatizált teszteléséből írtam.

Munkámat a tesztelni kívánt üzleti folyamatok részletes megismerésével kezdtem. Kiválasztottam, hogy melyek azok a folyamatok, amiket szeretnék megismerni. Ezeket feltérképeztem, modelleztem.

Folyamatok megismerését követően megvizsgáltam, hogy melyek azok az SAP modulok, amelyek a folyamat végrehajtásában érintettek lehetnek, milyen műveleteken, tranzakciókon keresztül hajthatom végre az egyes lépéseket. Mindegyiket végrehajtottam az SAP vállalatirányítási rendszerben. Folyamatok megismerését követően elkezdtem foglalkozni a teszteléssel.

Utánanéztem, hogy milyen tesztelési metodikák léteznek, hogyan érdemes a teszteseteket megtervezni, és hogy mire kell a tervezés, implementálás során figyelni. Tesztelés előtanulmányozását követően részletesen megterveztem a teszteseteket.

A tervezést követően megismerkedtem az eCATT funkció működésével, komponenseivel, felépítésével, szkript nyelvével, használatával. Elkészítettem az automatizált teszteléshez szükséges Test Data Container-eket, System Data Container-eket, futtatáshoz szükséges konfigurációkat. A folyamat lépéseit kisebb, különálló teszt szkriptekbe implementáltam, amikből összeraktam az összetettebb üzleti folyamatokat. Az implementálást, debuggolást követően futtattam az automatizált teszteket és értékeltem ezek eredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.