SAP törzsadatok kinyerése mobil megjelenítéshez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozat egy, az SAP Netweaver Gateway keretrendszerét integráló, az SAP Business Suite rendszerben működtetett adatszolgáltatás áttekintésével és továbbfejlesztésével foglakozik. Az adatszolgáltatás a Price on Mobile néven futó egyetemi projekt egyik részfeladatát valósítja meg, amely a projekt másik részfeladataként fejlesztett mobil alkalmazás igényeit szolgálja ki. Az alkalmazással üzleti adatok nyerhetők ki közvetlenül az SAP R/3-as rendszeréből és jeleníthetők meg a végfelhasználók számára igényes formában.

A munka keretében egy háttérszerveren korábban – részben mások által - kialakított adatszolgáltatást fejlesztettem tovább funkcionálisan, adathozzáférési és hibakezelési szempontból, valamint a teljesítmény növelésének céljából.

A dolgozat bemutatja a projekt szempontjából releváns architektúrákat és a technológiai hátteret, amely a feladatok elvégzéséhez és értelmezéséhez szükséges. A feladat-kiírás alapján az adatszolgáltatást funkcionális szempontból ki kellett bővíteni a dinamikus adatlekérdezések lehetőségével, amely lehetővé teszi a lekérdezett adatok körének kliensoldali meghatározását. A másik megvalósított funkcionális újítás a felhasználói forgalom automatikus naplózása, melynek segítségével a felhasználói viselkedésről áttekintő statisztikát lehet készíteni. Az adathozzáférési elvek felülvizsgálata a jogosultság-vizsgálatok bevezetéséhez és felhasználói csoportok megkülönböztetéséhez vezetett, amely lehetőséget teremtett az adatok hozzáférhetőségének szerveroldali korlátozására. A fejlesztés utolsó lépése az elvégzett munka funkcionális tesztelése, valamint a programok elemzése volt teljesítmény szempontjából. A vizsgálat során felfedezett szűk keresztmetszetek feloldására sikerült olyan megoldást javasolni, melynek következtében a program erőforrás kihasználása jóval kiegyensúlyozottabbá vált és a program átlagos kiszolgálási ideje is jelentősen csökkent.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.