SAR pályainformáció mérés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Levente
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Szakdolgozatom témájának kiírása során a konzulensem olyan feladatot keresett számomra, ami mind elősegíti a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken történő fejlesztéseket, mind lehetőséget nyújt szakmai, mérnöki tudásom továbbfejlesztésére. Feladataim közé tartozott a Radar Kutató Csoport birtokában lévő SAR (Szintetikus Apertúrájú Radar) berendezés felépítésének, működésének, képalkotásának megismerése.

Meg kellett vizsgálnom, hogy milyen hibákat okoz a képalkotásban a radar hordozására használt motoros kisrepülőgép mozgásának, pályájának változása, és ezen változások, adatok milyen módon mérhetőek, rögzíthetőek a későbbi hibadetektálás, hibajavítás céljából.

A félév alatt a szakdolgozat-készítés tantárgyam keretein belül terveznem kellett egy pályainformáció mérésére szolgáló berendezést, amely soros vonalon keresztül képes kommunikálni a meglévő SAR berendezéssel és PC-vel egyaránt. Alkalmasnak kellett lennie az aktuális gyorsulás és szögsebesség három tengely menti mérésére. A berendezés a tervezés folyamán kiegészült még egy GPS modullal is.

A feladat összetettsége miatt a kivitelezés folyamán több akadállyal, problémával szembesültem és több programmal, alkalmazással kellett eközben megismerkednem. Ezen programok közé tartozott az áramkör megtervezésére és a nyomtatott áramköri terv elkészítésére használt CAD alapú tervezőprogram, és az áramkör vezérlését végző PIC mikrokontroller programozására használt MPLAB „C” nyelvű fejlesztőkörnyezete. Ezen kívül megismerkedhettem a PIC mikrokontrollerek, az I2C kommunikációs vonalon kommunikáló szenzorok, a soros vonalon kommunikáló GPS modulok típusaival, működésével egyaránt és a nyomtatott áramkör elkészítésének lépéseivel, korlátjaival.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.