SATA vezérlő FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ipari alkalmazások területén is egyre növekvőbb igény jelentkezik nagymennyiségű adatok gyors és tartós tárolására. Akár több 10GB, több 100 MB/s sebességgel úgy, hogy egy esetleges meghibásodás, áramszünet esetén is visszanyerhető legyen az információ. A mai technológiai viszonyok mellet erre a feladatra a legalkalmasabb eszközök az SSD-k (Solid State Disk). Ezek a készülékek a népszerű, gyakorlatilag a háttértárolók piacán mára madjnem egyeduralkodóvá vált SATA inerfészen keresztül kommunikálnak.

A feladatom, egy az MTA SZTAKI által fejlesztett pilótanélküli robotrepülőgép (UAV), FPGA alapú, rendszerébe illeszthető SATA vezérlő tervezése volt, mely a fentebb említett követelményeket képes teljesíteni egy kereskedelmi forgalomban kapható SSD segítségével. A tervezést úgy kellett elvégeznem, hogy a vezérlő lehető legtöbb része általánosan felhasználható legyen, így megkönnyítve más, későbbi projektek adatmentési feladatát.

A dolgozat során bemutatásra kerülnek a SATA szabvány vonatkozó részei, illetve az implementációhoz a cél FPGA álltal kínált lehetőségek, speciálsi egységek. Ezen fellül tartalmazza a tervezés alulról felefelé terjedő folyamatát, valamint az elért eredmények demonstrálását egy teszt rendszerben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.