SCADA rendszerek funkcionális nyitottsága, bővíthetősége

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Számos ipari alkalmazásban használnak manapság adatgyűjtő rendszereket az irányított folyamat monitorozására. A gyűjtött adatokkal és kiértékelésükkel optimálisabb és gazdaságosabb működés érhető el. Az adatgyűjtést és folyamatirányítást megvalósító rendszerek a SCADA rendszerek. Alkalmazásuk ipari létesítmények széles skáláján elterjedt, ahol információk gyűjtésére van szükség.

Mint ahogy más területeken, a folyamatirányításban is újabb és újabb eljárások alakulnak ki a hatékonyabb működtetés érdekében. Az új igények a használt SCADA rendszerekre is kihatással van. Ugyanis ezek jellemzően új funkció, új készülékek implementálását jelentik, amelyek a SCADA rendszerekben sokszor nem magától értetődő feladat. A SCADA rendszerek struktúrájának megfelelő kialakítása viszont jelentősen megkönnyíti az új részegységek és funkciók beépítését a működő rendszerbe.

A növekedési irányok figyelembe vétele mellett kiemelt fontosságú a biztonságos működés. Ennek biztosítása érdekében különös figyelmet kell fordítani a hibaesemények monitorozására, illetve azok kiértékelésére. Munkám során ezért igyekeztem olyan riasztási struktúrát és hibaanalízist elősegítő funkciókat biztosítani, amelyek elősegítik a folyamat hatékony működtetését.

Dolgozatomban energiamenedzsment rendszer építésének példáján mutatom be azokat a tervezési lépéseket, amelyek az esetleges funkcionális vagy fizikai bővülést megkönnyítik. Kitérek az interoperabilitási problémák kiküszöbölésére, valamint a megfelelő riasztási rendszer jelentőségére. Emellett mérések segítségével különböző megjelenítő felületeken mutatom be ezek működését, használatuk előnyeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.