SCARA robotkarokkal adagolt szegecselő körasztal vezérlésének villamos tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Rejlek Metal and Stamping Kft. megrendelésére egy olyan teljesen automatizált rendszer kialakítása volt a feladatunk, amely különböző alakú, és méretű fém alkatrészek szegecselésére képes. A koncepció kialakításánál figyelembe kellett venni a gyár területén rendelkezésre álló hely korlátait is, amik igencsak kicsinyek. Kézenfekvő és egyszerű megoldás lett volna egy konvejoros gyártósor kialakítása, viszont ez a rendelkezésre álló terület nagysága miatt kivitelezhetetlen volt. Így a koncepció kialakításakor választásunk egy körasztalos gép megalkotására esett. A körasztalt mozgató léptetőmű típusa adott volt, csupán az asztal mozgatásához szükséges nyomaték méretezésére volt szükség.

Mivel a megrendelő kérése szerint a munkafolyamatnak operátori beavatkozás nélkül kellett történnie, ezért a gép adagolásának problémáját robotkarok segítségével terveztük meg. Az ipari automatizálás területén szerencsére jelenleg rengeteg többféle típusú robotkar közül választhattunk. A kívánt ciklusidő, és a viszonylag egyszerű mozgástartomány figyelembevételével az Omron cég eCobra típusú SCARA robotkarjára esett a választásunk. A robotkarok szintén az Omron cég által gyártott SX240 típusú AnyFeederekből adagolja a munkadarabokat.

A munkadarabok ülékbe helyezése után szükséges azok megfelelő pozíciójának ellenőrzése is. A megfigyelésre egy Keyence IV500-as kamera került beszerelésre.

A megrendelő kérése szerint a szegecselő egy a TOX Pressotechnik által gyártott gép, amelyből kettő is helyet kapott az asztalon.

Az alkatrészek szegecselésének minőség-ellenőrzése is a feladatok között szerepelt. Az ellenőrzésre egy speciális vezetőképesség-mérő áramkör szolgál, amelynek mérőpálcáit szervo motorok mozgatják.

Ezen kívül a megrendelésben szereplő igény volt a szegecselt alkatrészek DMC kóddal való jelölése is. A feladat ellátását egy Keyence IV-1500MA típusú lézergravírozó gép valósítja meg.

A rendszer vezérlésére egy a Siemens cég S7 1500-as sorozatához tartozó PLC került kiválasztásra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.