SCIM szabványra felkészített LDAP adatbázisok kezelése REST megközelítésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A tárolandó adatok növekedésével a hierarchikus LDAP adatbázisok is egyre fontosabbá válnak, hiszen az általuk használt struktúra lehetővé teszi az adatokhoz való gyors hozzáférést, az adatok gyors olvasását. Fontos, hogy az ilyen adatbázisokat többféle módon is el lehessen érni. A feladatom az volt, hogy megmutassam, hogy az adatbázis elérése történhet szabványos REST architektúra használatával is.

A dolgozat elején bemutatom azon protokollokat és szabványokat, amiket a feladat elkészítése során felhasználtam, továbbá a hierarchikus adatbázisokat és a szabványaiknak a specifikációit. Ezután bemutatom az elkészült rendszert, amiben hozzáférhetünk egy távoli LDAP adatbázishoz, és adatmanipulációs műveleteket végezhetünk az ott tárolt adatokon HTTP-n keresztül. Kiemelem a különböző komponensek különleges követelményeinek sajátosságait, továbbá bemutatom az LDAP adatbázisok szokásos sémáját, különös tekintettel a relációs adatbázisok sémájától való különbségekre. Ezen kívül konkrét use-case-ekkel és rájuk épülő példákkal demonstrálom a műveleteket és a séma kiterjesztés lehetőségeit.

Két LDAP szervert mutatok be részletesen annak érdekében, hogy látszódjon, hogy a megoldás szempontjából kizárólag az LDAP interfész megléte a fontos, a rendszer bármilyen LDAP szerverrel együtt tud működni, nem csak egyetlen konkrét termékkel. Ezen kívül készítettem egy alkalmazást, hogy bemutassam, hogyan érhető el HTTP-n keresztül a szerver egy tetszőleges alkalmazásból. Ez a Java alkalmazás a helyi gépen tárolt adatok alapján hoz létre entitásokat az adatbázisban.

Végül összefoglalom az LDAP adatbázisok eléréséről szerzett tapasztalatokat, és továbbfejlesztési lehetőségeket javasolok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.