SD/MMC vezérlő HDL leírásának verifikációja az eRM verifikációs metodológia alapján

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Gergely
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Egy nagyobb bonyolultságú digitális rendszer HDL leírásának verifikációja a hagyományos (HDL alapú) módszerekkel csak felületesen végezhető el. A digitális rendszerek komplexitása, a belső állapotok sokfélesége a hagyományos technológiát alkalmazó tesztelési módszerekkel kezelhetetlen méretű és mennyiségű teszt szekvenciát eredményezne, ugyanakkor a tesztelés során lefedett állapotok és funkciók számát tekintve mégsem biztosítaná az elvárt szintet. Ezen okokból kifolyólag a mai modern, komplex áramkörök verifikációjához újfajta megközelítéseket, módszertanokat és eszközöket fejlesztettek ki az utóbbi évtizedben, amelyekkel ma már hatékony verifikációs környezet építhető egy modul HDL implementációjához.

A diplomatervezési feladatban a napjainkban is használt UVM (Universal Verification Methodology) módszertan alapját képező eRM (e-Reuse Methodology) útmutatásai alapján az ’e’ verifikációs nyelv felhasználásával egy ingyenesen elérhető, OpenCores Certified Project minősítésű SD/MMC vezérlőmodul funkcionális verifikációját végeztem el, érintve annak összes lépését. A diplomamunkához az evosoft Hungary kft. biztosította a folyamatos konzultációt és a szakmai támogatást. A feladat célja az volt, hogy a fejlesztés során szerzett verifikációs tapasztalatokat és a kifejlesztett építőelemeket később az iparban is fel lehessen használni éles projecteknél.

A dolgozatban a releváns elméleti tudnivalók összefoglalása után a verifikáció összes fontosabb lépése részletezésre kerül, kezdve az SD vezérlő részletes megismerésével és a verifikációs terv elkészítésével, folytatva a feladatban implementált háromféle nagy verifikációs komponens (e Verification Component, eVC) tömör bemutatásával, majd a felhasznált tesztekkel lefuttatott regresszió által megkapott eredmények kiértékelésével, az SD vezérlőben felfedezett hibák és hiányosságok felsorolásával és végül az egész éves munka értékelésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.