SDN WAN tervezését támogató Segment Routing modellezés FLEXPLANET környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Jakab Tivadar
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A Segment Routing egy újfajta szemlélet az útvonalválasztásban, segítségével a csomagfolyamokon könnyedén alkalmazhatóak virtualizált hálózati funkciókkal megvalósított műveleti láncok vagy szolgáltatások csupán a folyam forrásának és a virtualizált funkciók hálózati helyének ismeretében. A Segment Routing tehát új távlatokat nyit a hálózatok világában a forrás alapú csomagirányítási lépések egymás után fűzésével, ugyanakkor újszerű útvonalválasztásának módja miatt a hagyományos hálózatelemző és hálózattervező szoftverekkel nehézkesen vizsgálható.

Dolgozatomban a Segment Routing útvonalválasztási mechanizmusát a FlexPlanet program elérhető moduljainak segítségével modelleztem, bemutatva működését egy kis méretű, átlátható mintahálózaton. A mintahálózat modellezését az alapoktól, a hálózat felvételétől kezdtem, végig haladva a kialakításához szükséges tervezési lépéseken. A program moduljait kézzel paraméterezve futtattam, modellezve egy valós, dinamikus útvonalválasztási folyamat lépéseit különböző szituációkban: a lépéseket elvégeztem feltételezett kábel-, link- és berendezéshibák esetén, bemutatva az SR útvonalainak alakulását és a mintahálózat pont-pont biztosítandó sávszélesség szolgáltatásai rendelkezésre állásának az SR sajátosságai és a mintahálózat topológiája által meghatározott korlátait.

A hálózatmodellező szoftverek fontos funkciója a hálózat hibatűrésének felmérése és ezzel a hálózat robusztusságának tervezhetősége. Ennek elemzésére kerestem megoldást SR alapokon nyugvó hálózatokhoz FlexPlanet környezetben. Bemutattam azt a folyamatot, mellyel a FlexPlanet szoftver meglévő moduljait igénybe véve előállítható olyan adathalmaz, amiből kézi feldolgozással kiszámítható egyszeres linkterhelések esetén a különböző forgalmi osztályok együttes, linkenkénti terhelése. A folyamat gyorsítását elősegítendő bemutattam egy rövid FlexPlanet scriptet, majd specifikáltam azt a modult, melynek segítségével a teljes tervezés automatizáltan végrehajtható a mintahálózattal megegyező rétegmodellű hálózatra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.