SDN hálózatokban alkalmazható virtuális hálózati függvények megvalósítása Click platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a távközlési hálózatok teljesítőképessége elérte azt a határt, amit a hagyományos megoldásokkal már nem lehet érdemben tovább fokozni. A szakemberek többsége egy paradigmaváltásban látja a kiutat, amely alapjaiban változtatja meg a jelenlegi hálózatokat és alkalmassá teszi őket arra, hogy megfeleljenek a jövőbeni kritériumoknak.

Ehhez több technológia hatékony együttműködése szükséges, amelyek közül a legmeghatározóbbak a Software Defined Networking (SDN) és a hálózati funkciók virtualizálást célzó Network Function Virtualization (NFV). Előbbi egyre növekvő térnyerésnek és népszerűségnek örvend kutatói és ipari oldalról egyaránt, amely elsősorban annak köszönhető, hogy általa rengeteg új lehetőség nyílik a hálózatok menedzselésére, miközben jelentősen egyszerűsödik azok kezelése. Utóbbi pedig tetszőleges middlebox (olyan hálózati eszköz, amely a csomagtovábbításon kívül manipulálja a forgalmat, pl. tűzfal, forgalomkiegyenlítő, stb.) szoftveres megvalósítását teszi lehetővé ún. VNF-ekben (Virtualized Network Function), így olyan hálózati alkalmazások is elérhetővé válnak, amelyek amúgy elképzelhetetlenek lettek volna.

A Click moduláris router keretrendszer ideális választás VNF-ek implementálásához, ugyanis segítségével gyorsan és nagyon egyszerűen elkészíthetőek ilyen virtuális hálózati függvények, melyek hatékonysági szempontból is ideális megoldásnak bizonyulnak. A jelentőségét az is bizonyítja, hogy egyre több kutató használja, és tudományos konferenciákon is egyre gyakrabban tűnik fel.

A feladatom az volt, hogy valósítsak meg egy tetszőleges VNF-et amelyet majd SDN hálózatokban lehet alkalmazni. Ebből kifolyólag egy olyan hálózati funkcionalitást választottam, amely mindamellett, hogy a jelenlegi hálózati architektúra hibáit kiküszöböli, egyben egy jövőbe mutató megoldást is jelent, ez a Network Coding. Mivel ez a technológia egy teljesen új szemléletet alkalmaz, bevezetése a jelenlegi hálózatokon a teljes eszközpark cseréjével járna, ezért az alkalmazása mégse érné meg. Ugyanakkor egy VNF-ként megvalósítva minimális befektetés mellett máris elérhetővé válnának a technológia adta előnyök.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.