SDN paradigmák alkalmazási lehetőségei 4G LTE/EPC hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A feladatom az SDN (Software Defined Networking) paradigmák alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata volt 4G LTE/EPC (Long Term Evolution/Envolved Packet Core) hálózatokban INET/OMNeT++ szimulációs keretrendszer használatával. Az SDN alapú hálózatok nagyfokú rugalmasságot biztosítanak a mobil szolgáltatók számára, így mobil hálózatok adminisztrációja hatékonyabbá és egyszerűbbé tehető.

Az SDN hálózatok alapját képező OpenFlow protokoll és az LTE hálózati stack már implementálva volt mások által az INET keretrendszer használatával, azonban ezekből hiányzik az IPv6 támogatás. Első lépésként ezt pótoltam, majd implementáltam egy olyan kontroller alkalmazást, amely figyelembe veszi a mobil készülékek fizikai helyzetét. Ezeknek a felhasználásával olyan forgatókönyveket készítettem el, amellyel lemérhető annak a hatása, ha bevezetjük az SDN paradigmákat az LTE hálózatokban.

A diplomamunkám első felében ismertetem az SDN hálózatok sajátosságait, valamint az LTE hálózatok felépítését, majd azt vizsgálom, hogy hogyan lehet SDN alkalmazásával javítani az LTE hálózatok teljesítményét, kezelhetőségét. Az OMNeT++ szimulátor használata lehetővé tette olyan mérések elvégzését, amellyel igazolható az SDN paradigmák bevezetésének előnye.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.