SMD beültetőautomaták képesség vizsgálata és a beültetési hibák kiszűrése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Illés Balázs György
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatomat a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani telephelyén készítettem el. Itt lehetőségem volt megismerkedni a gyártásban szereplő gépekkel, berendezésekkel. Ezzel együtt rálátást kaptam a mai modern elektronikai gyártásra. A szakdolgozatom témája, a SMD beültető automaták képességvizsgálata, és a beültetési hibák kiszűrése is ezen a területen készült, mely betekintést nyújt a beültető gépek működésébe és képességük mérésébe.

Manapság a legelterjedtebb technológia a felületszerelés. Ekkor az alkatrészek nem furatokban helyezkednek el, mint a furatszereléses gyártásnál, hanem a vezető felületre vannak beültetve, és azon hozzák létre a villamos és mechanikai kötéseket valamilyen vezető anyag felhasználásával. Ezeket a módszereket a felületszerelés technológiája fejezetben foglaltam össze.

A beültetési folyamat, mint minden valós folyamat, nem ideális, benne hibák fordulnak elő. Ezek a hibák a gyártást akadályozzák, jelenlétük mindennapos. Ezen hibákra az évek során különböző megoldásokat fejlesztettek ki, mellyel igyekeznek kiszűrni megjelenésüket, illetve csillapítani nagyságukat.

A beültetőgépek fontos elemei a gyártásnak, ezek teszik helyükre a felületszerelt alkatrészeket, melyekből felépül maga a nyomtatott áramkör. A fejlődésük már az 50-es években megindult, és máig tart, melynek köszönhetően pontosságuk és kibocsátó képességük (a sebességük, mellyel az alkatrészeket a helyükre rakják) folyamatosan nő, működések egyre jobban koordinálható. Ezek felépítése nagyon hasonló, a különböző típusú és márkájú gépek alapja azonos, csak működésükben különbözhetnek: egyikük nagyobb (tokozott alkatrészek), másikuk kisebb (kis ellenállások, mint pl. 0402-es, és kisebb) alkatrészek beültetésére alkalmasabbak. A gépek, és a folyamatok leírására és modellezésére használható matematikai egyenletek és összefüggések elengedhetetlenek, hiszen segítségükkel érthetővé és szabályozhatóvá válnak ezek a folyamatok. A szakdolgozatomban bemutatott teszt segítségével pontos, a szabványokban is használt mutatókat kapunk a gépek működéséről, melyek intő jelként szolgálnak, ha a folyamat nem működik az elvárásoknak megfelelően. Az általam leírt fejlesztési javaslat segítségével a kibocsátás nagysága, a gépek pontossága, s ezáltal a gépképességek javulhatnak, ezért bevezetésük ajánlott.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.