SMOG-1 fedélzeti számítógép fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Levente
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A SMOG-1 Magyarország következő műholdja, amely a PocketQube szabvány szerint készül Egyetemünkön. Küldetése az elektromágneses spektrum monitorozása és az ionizáló sugárdózis mérése alacsony Föld körüli pályáról.

Saját feladatom a projektben elkészíteni műhold fedélzeti számítógépét és a rajta futó szoftvert. Dolgozatomban azt mutatom be, milyen szempontok szerint terveztem és hogyan készült a SMOG―1 fedélzeti számítógép (on-board computer, OBC), ami kapcsolódik a műhold összes többi alrendszeréhez és ezek működését vezérli, monitorozza és összehangolja.

Hardveres szempontból a fedélzeti számítógép összetevői: egy ARM Cortex-M mikrokontroller, RTCC (óra és naptár), flash memória, és a szenzorok, amelyek a műhold „érzékszervei” lesznek. Az OBC-hez kapcsolódik perifériaként a többi alrendszer is: a kommunikációs rendszer (COM), valamint az energiaellátó rendszerek is, amelyektől telemetriát gyűjt. A nagy megbízhatóság érdekében mindegyik egységből kettő lesz a fedélzeten, amelyek hideg redundanciával, egy-pont meghibásodásra méretezetten működnek.

Az OBC szoftverének feladata, hogy vezérelje a műhold működését, a méréseket ütemezze, telemetriát gyűjtsön, valamint irányítsa a kommunikációt a földi állomással, amely egy 4.5 m-es parabola antennával fogja venni a SMOG―1 jeleit a BME „E” épület tetején. A szoftver „event loop” felépítéssel valós időben fut.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.