SMOG-1 műhold földi állomás kliens szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Levente
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Szakdolgozatom során egy platformfüggetlen kliens szoftvert készítettem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak és oktatóinak fejlesztése alatt álló PocketQube osztályú (50*50*50 mm) SMOG-1 műholdhoz.

A műhold elsődleges küldetése a földfelszíni adók által kibocsájtott DVB-T sávbeli elektromágneses sugárzás mérése, a világűrben. Reményeink szerint a mérési eredmények alapján az földi antennák kialakítása tovább lesz javítható, hiszen ami elektromágneses szmog jelenleg az űrbe kijut, az feleslegesen lett kisugározva. Másodlagos küldetésként totál ionizáló dózist is fog mérni a műhold.

A SMOG-1 az olasz UniSat-7 belsejében, egy orosz gyártmányú Dnyepr rakéta orrába fog kerülni, mely rakéta várhatóan 550-650 km-es alacsony Föld körüli pályára fogja juttatni őket. Az űrbe jutás után az UniSat-7 kilöki magából többet közt a SMOG-1-et is, mely végül olyan pályára fog állni, mely körülbelül napi 4-6-szor fog Magyarország fölött áthaladni, az egyes áthaladások pedig 2-12 perc hosszúak lesznek. Ahhoz, hogy az áthaladások során az E épület tetején lévő állomással követni tudjuk a műholdat, szükség lesz az antenna azimutjának és elevációjának folyamatos szabályozására, továbbá a Doppler-hatás miatt a vételi frekvenciát is folyamatosan korrigálni kell majd. A Föld különböző pontjain élő rádióamatőrök is fogják a szoftver segítségével a műholdat követni, jelét venni, és számunkra eljuttatni a mérési eredményeket, telemetriát. Ez a módszer a Masat-1 üzemeltetésénél is bevált, és azt reméljük, hogy most is eredményes lesz.

A készített szoftver tervezési szempontjai között szerepelt az, hogy platformfüggetlen legyen, képes legyen felhasználói beavatkozás nélkül működni, és idővel nyílt forráskódúvá válhasson.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.