SMOG-1 műhold kézi vevő fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Levente
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egy PocketQube osztályba sorolható kisműhold fejlesztése van folyamatban. A SMOG-1 a projekten több kar, és tanszék bevonásával, számos oktató, hallgató és külsős szakember dolgozik, és céljuk, egy Masat-1-hez hasonló sikereket elérni. A műhold elsődleges küldetése, egy Föld körüli pályán, az elektromágneses szmog mérése a DVB-T sávban. Ezen a 470 MHz - 860 MHz-es tartományban a földfelszíni digitális televíziós sugárzás található, és az űrbe kijutó teljesítmény kárba vész. Ez a feladat több kihívást is rejt magában, hiszen ilyen méréseket még senki nem tett közzé ebben a témában, és ilyen kis műhold sem működött még az űrben.

A feladatom, egy SMOG-1 vételére optimalizált, kis méretű, földi vevőt, és a hozzá tartozó antennát elkészíteni. Ez magába foglalja az áramköri és huzalozás szintű tervezést, az ültetést, és a szoftveres megvalósítást. A vevő a rádiófrekvenciás jeleket alakítja digitális adattá, így egy USB csatlakozó segítségével, a számítógép soros portján láthatjuk a műholdról vett csomagoknak a hexa megjelenítését.

Ez az egység népszerűsítési feladatokat is ellát, célja, hogy a műhold vétele közben minél több ember részt vehessen a SMOG projektben, ezzel terve őket az űrtudományok, a Műegyetem és a Villamosmérnöki Kar irányába. Remélhetőleg többen felfigyelnek erre a csapatra, és a későbbiekben is újabb támogatókat vonzhat. Ennek viszont az a feltétele, hogy a vevők és antennák készítése ne igényeljen nagy költségeket, ezáltal nagyobb darabszámban legyen készíthető. Ezért a vevő megalkotása során törekedtem az egyszerűségre, költséghatékonyságra és a későbbi újrafelhasználhatóságra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.